ßßß Cookit - przepis na Chleb drożdżowy z czarnuszką od Grażyny

Chleb drożdżowy z czarnuszką od Grażyny

nazwa

Wykonanie

Chlebek drożdżowy z czarnuszką na podstawie przepisu Grażynki na chlebek z suszonymi pomidorami i czubrycą
Składniki:
pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki letniej wody
garść suszonych pomidorów ( u mnie 2 łyżki czarnuszki )
łyżka zielonej czubrycy (pominęłam )
1/2 łyżeczki soli ( u mnie cała płaska łyżka )
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniego mleka ( w temperaturze ciała, trzeba włożyć palec i jeśli ani ziębi ani parzy, to dobre), rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam czubrycę i pokrojone drobno pomidory. W to wlałam rozczyn, letnią wodę oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki ( o długości piekarnika) i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.
Gdy góra się zezłociła a wbity patyczek był suchy – chlebek będzie gotowy.
Smacznego !
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/chleb-drozdzowy-z-czarnuszka-od-grazyny.html