Wykonanie
Chlebek
drożdżowy z
czarnuszką na podstawie przepisu Grażynki na chlebek z
suszonymi pomidorami i czubrycąSkładniki:pół kilo
mąki pszennej3 dkg
drożdży i łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwy1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki letniej
wodygarść
suszonych pomidorów ( u mnie 2 łyżki
czarnuszki )łyżka zielonej czubrycy (pominęłam )1/2 łyżeczki
soli ( u mnie cała płaska łyżka )Najpierw zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniego
mleka ( w temperaturze ciała, trzeba włożyć palec i jeśli ani ziębi ani parzy, to dobre), rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam solidnie, dodałam czubrycę i pokrojone drobno
pomidory. W to wlałam rozczyn, letnią
wodę oraz
oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki ( o długości piekarnika) i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Gdy góra się zezłociła a wbity patyczek był suchy – chlebek będzie gotowy.Smacznego !