Wykonanie
Dzisiaj Kochani miałam wolną niedzielę, wiec postanowiłam przyrządzić na śniadanie coś wyjątkowego, i przepysznego.Zapiekane
jajka.....tylko troszeczkę inaczej
pierwsza wersja,
Jajko zapiekane w
malinowym pomidorze z hiszpańską
szynką Serrano (dojrzewającą przez 11 miesięcy),
serem z pleśniowym i
bryndzą, do tego odrobina
szczypiorku i
oliwy z oliwek ;-)))
druga wersja : to
jajko zapiekane w hiszpańskiej
szynce (możecie użyć do tego np. obręczy), z
rukolą,
bryndzą i
serem pleśniowym, doprawione
szczypiorkiem i
masłem.
czego potrzebujemy: dla 2 osób4
jajka6 plastrów
szynki Serranobryndzaser pleśniowy Blue
szczypiorekrukolamasłooliwa z oliweksóldo podania z
bagietkąJak wykonać:
pomidorki wydrążamy, wykładamy
szynką, wbijamy
jajko, dodajemy
sery, posypujemy
szczypiorkiemobręcze metalowe, smarujemy
masłem, do około wykładamy
szynką, układamy
rukolę, wbijamy
jajko, dodajemy
sery, doprawiamy do smaku
solą morską.
wszystko układamy na naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na 10-15 minut, najlepiej żeby
jajko po wyjęciu było na miękko (moje siedziały w piecu 15 minut, bo
jajka wbijałam prosto z lodówki)Wskazówka
jajka w obręczach możecie trzymać krócej, bo szybciej się zetną
W
między czasie przygotować możecie
rukolę z
oliwą z oliwek, i grzanki z
bagietek, podawajcie ciepłe pychota ;-)))))
Po upieczeniu wyjmujemy z obręczy ;-)))
Smacznego....nie ma jak dłuuuugie niedzielne śniadanko ;-)))