ßßß Cookit - przepis na Pory w powijakach

Pory w powijakach

nazwa

Wykonanie

Pyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad
Składniki:
4 pory,
8 plastrów wędzonego boczku,
15 dag żółtego sera,
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
1 łyżka masła,
natka pietruszki,
olej do pokropienia.
Wykonanie:
Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy kawałek plastrem boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/pory-w-powijakach.html