Wykonanie
Mało kto kupuje kotlety
schabowe „na bieżąco” – tj. potrzebną ilość na dany obiad. Z reguły kupujemy od 1 kg do 2 kg
schabu – porcjujemy go i wkładamy do zamrażarki. Wszystko jest w porządku do momentu, kiedy nie przeje nam się zwykły/tradycyjny
schabowy w panierce – a prawda jest taka, że z reguły w takiej postaci się go podaje, bo tak jest najszybciej, a jego zapas jest w zamrażalniku.Poniżej prezentuję pomysł na urozmaicenie naszego
schabowego. Z góry zaznaczam, że mogłam rozmrozić więcej kotletów, ale wyszło jak wyszłoPopracujemy na 3 (a w zasadzie to na 2 , 5) Nie popełnijcie tego samego błęduReklamaPotrzebne składniki to : (ich ilość w zależności od tego ile
schabowych mamy)kotlety
schabowenatka pietruszkimasłożółty serjajkomąkabułka tartaolejpieprz,
sól,
papryka słodkaZaczynamy od umycia kotletów i osuszenia ich. Następnie starannie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry.
W małej miseczce roztrzepujemy
jajko i dodajemy do niego łyżkę
śmietany – wszystko razem mieszamy, solimy i
pieprzymy.
W osobnej miseczce podgrzewamy masełko (1 łyżkę) i wrzucamy poszatkowaną drobno
natkę pietruszki (oczywiście nie cały pęczek – wyczujecie) po czym wstawiamy na moment do lodówki by stężało.
Kotleciki przyprawiamy szczyptą
słodkiej papryki w proszku z obydwu stron. Następnie rozprowadzamy po nich nasze
pietruszkowe masełko (tylko z jednej strony) a na nie układamy po 1 plasterku
żółtego sera.
Całość zwijamy w rulonik, który na końcu blokujemy na przestrzał dwoma wykałaczkami – staraj się je wbić pod jak najmniejszym kątem, gdyż nie będą ci utrudniały przewracania/obracania kotletami na patelni.
Przygotuj trzy naczynia na:
mąkę, wcześniej roztrzepane
jajko ze
śmietaną i
bułkę tartą. I w takiej właśnie kolejności zacznij panierować każdy kotlet.
Smaż na rozgrzanym
oleju na najmniejszym ogniu – powolutku, aż się zezłoci, co jakiś czas go obracając. Podany na zdjęciu poniżej z ziemniaczkami posypanymi
koperkiem i
buraczkami, na które przepis znajdziesz w jutrzejszym wpisie.