ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe z żółtym serem

Roladki schabowe z żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Mało kto kupuje kotlety schabowe „na bieżąco” – tj. potrzebną ilość na dany obiad. Z reguły kupujemy od 1 kg do 2 kg schabu – porcjujemy go i wkładamy do zamrażarki. Wszystko jest w porządku do momentu, kiedy nie przeje nam się zwykły/tradycyjny schabowy w panierce – a prawda jest taka, że z reguły w takiej postaci się go podaje, bo tak jest najszybciej, a jego zapas jest w zamrażalniku.
Poniżej prezentuję pomysł na urozmaicenie naszego schabowego. Z góry zaznaczam, że mogłam rozmrozić więcej kotletów, ale wyszło jak wyszło
Popracujemy na 3 (a w zasadzie to na 2 , 5) Nie popełnijcie tego samego błędu
Reklama
Potrzebne składniki to : (ich ilość w zależności od tego ile schabowych mamy)
kotlety schabowe
natka pietruszki
masło
żółty ser
jajko
mąka
bułka tarta
olej
pieprz, sól, papryka słodka
Zaczynamy od umycia kotletów i osuszenia ich. Następnie starannie rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry.
W małej miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego łyżkę śmietany – wszystko razem mieszamy, solimy i pieprzymy.
W osobnej miseczce podgrzewamy masełko (1 łyżkę) i wrzucamy poszatkowaną drobno natkę pietruszki (oczywiście nie cały pęczek – wyczujecie) po czym wstawiamy na moment do lodówki by stężało.
Kotleciki przyprawiamy szczyptą słodkiej papryki w proszku z obydwu stron. Następnie rozprowadzamy po nich nasze pietruszkowe masełko (tylko z jednej strony) a na nie układamy po 1 plasterku żółtego sera.
Całość zwijamy w rulonik, który na końcu blokujemy na przestrzał dwoma wykałaczkami – staraj się je wbić pod jak najmniejszym kątem, gdyż nie będą ci utrudniały przewracania/obracania kotletami na patelni.
Przygotuj trzy naczynia na: mąkę, wcześniej roztrzepane jajko ze śmietaną i bułkę tartą. I w takiej właśnie kolejności zacznij panierować każdy kotlet.
Smaż na rozgrzanym oleju na najmniejszym ogniu – powolutku, aż się zezłoci, co jakiś czas go obracając. Podany na zdjęciu poniżej z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i buraczkami, na które przepis znajdziesz w jutrzejszym wpisie.
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/roladki-schabowe-z-zoltym-serem