ßßß
Cookit - przepis na Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym
Składniki
Burak
Ćwikła
Grzyby suszone
Powidła śliwkowe
Cebula
Smalec
Mąka
Kwas buraczany
Sól
Cukier
Pieprz
Wykonanie
Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek
grzybów
i
śliwek
dodaje jej wyjątkowy aromat i smak.
Składniki:½ kg kości75 dag
buraczków
ćwikłowych
5
grzybów suszonych
1 łyżka
powidła śliwkowego
1
cebula
1 łyżka
smalcu
1 łyżka
mąki
1 szklanka
kwasu buraczanego
sól
do smaku
cukier
do smaku
pieprz
do smakuWykonanie:
Buraki
dokładnie umyć i upiec w piekarniku, a
grzybki
umyć i namoczyć. Kości zalać zimną
wodą
(około 2 litry) i gotować razem z
grzybkami
, następnie
wywar
przecedzić.
Grzybki
pokroić i włożyć do czystego
wywaru
. Upieczone
buraczki
obrać, zetrzeć na grubej tarce i dodać do
wywaru
razem z powidłem.
Cebulę
drobniutko pokroić, usmażyć złociście na
smalcu
razem z
mąką
. Dodać do
wywaru
, wlać
kwas buraczany
i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z
ziemniakami
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/01/barszcz-z-grzybami-na-powidle-sliwkowym.html
Przepisy powiązane
Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa
Barszcz czerwony czysty
Gotowanie
Kapusta z grzybami
Buraczki zasmażane
Składniki powiązane (0)