ßßß
Składniki :0,5 kg buraczków – świeżych2 cebule średniej wielkości1 czubata łyżka jogurtu greckiego1 łyżka smalcusól , pieprz do smaku ( nie żałować 😉 )1 łyżeczka soku z cytryny1 płaska łyżka cukru
Buraki myjemy i wkładamy do garnka , zalewając wodą tak ,żeby były całkowicie zanurzone. Gotujemy do momentu , aż będziemy mogli swobodnie , bez trudu wbić w nie widelec – co oznacza ,że są już gotowe . Zlewamy wodę , studzimy przez zalanie zimną wodą i obieramy z łupinek . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , na tzw. wiórki . Cebulkę obieramy , siekamy drobniutko i podsmażamy na smalcu , do zrumienionej , ale nie przypalonej cebulki dodajemy buraczki , sól , cukier,pieprz i cytrynę . Smażymy do miękkości , jakieś 20 minut , co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalały. Na koniec dodajemy jogurt , mieszamy do połączenia i zdejmujemy z ognia . Gotowe 😉 Teraz już tylko kawał pieczeni lub mielony i ..na stół 😉 Smacznego 😉