Wykonanie
W niedzielę zazwyczaj na stołach gości mięcho , czyli wiadomo , jest pieczeń ,
schabowy, roladki lub inne wynalazki . Czasem największym zmartwieniem w taki dzień jest co podać jako dodatek ? Warto wtedy sięgnąć do babcinych smaków i przygotować np. pyszne zasmażane
buraczki z
cebulką , naprawdę poezja 😉 Na domiar wszystkiego są banalnie proste w przygotowaniu i nie ma opcji ,żeby się nie udały 😉
Składniki :0,5 kg
buraczków – świeżych2
cebule średniej wielkości1 czubata łyżka
jogurtu greckiego1 łyżka
smalcusól ,
pieprz do smaku ( nie żałować 😉 )1 łyżeczka
soku z cytryny1 płaska łyżka
cukruBuraki myjemy i wkładamy do garnka , zalewając
wodą tak ,żeby były całkowicie zanurzone. Gotujemy do momentu , aż będziemy mogli swobodnie , bez trudu wbić w nie widelec – co oznacza ,że są już gotowe . Zlewamy
wodę , studzimy przez zalanie zimną
wodą i obieramy z łupinek . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , na tzw. wiórki .
Cebulkę obieramy , siekamy drobniutko i podsmażamy na
smalcu , do zrumienionej , ale nie przypalonej
cebulki dodajemy
buraczki ,
sól ,
cukier,
pieprz i
cytrynę . Smażymy do miękkości , jakieś 20 minut , co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalały. Na koniec dodajemy
jogurt , mieszamy do połączenia i zdejmujemy z ognia . Gotowe 😉 Teraz już tylko kawał pieczeni lub mielony i ..na stół 😉 Smacznego 😉