Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym!Składniki:15 dag masła18 dag sera żółtego½ szklanki śmietany½ łyżeczki soli1 łyżeczka słodkiej papryki½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag mąki2 żółtkakminek, sezamWykonanie:Masło utrzeć z serem,dodać śmietanę, sól, paprykę i zagnieść wszystkie składniki.Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczeniai jeszcze raz dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem.POLECAM RÓWNIEŻ - Paluszki drożdżowe do barszczu