Wykonanie
Pomysłów Srebrnej Patelni na użycie
mąki wraz z
serem na sposób słony jest kilka a wszystkie godne polecenia. Nieudanych w tym miejscu nie publikuje się, co zresztą nie byłoby możliwe, gdyż takie nie istnieją.
http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/paluszki-kocham-gosci.html
http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/03/serowe-ciasteczka-1981.html
http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/krakersy-bardzo-mao-kalorii-jedna-druga.htmlNie podzielam zdania tak zwanych dietetyków na temat szkodliwości słonych przekąsek. Nie uważam także aby
sól kuchenna była niezdrowa. Wręcz przeciwnie, posiadam przekonanie graniczące z pewnością że jest ona niezbędnym składnikiem diety. Spożywana w nadmiarze nie służy smukłości sylwetki tak jak wszystko, czego w diecie jest zbyt dużo, nie wyłączając nachalnie polecanych surowych
owoców i warzyw. To właśnie nadmiaru Zła Królowa stara się unikać i dobrze na tym wychodzi, choć żal jej czasem, że nie poznano dotychczas rzeczy, którą można by się najeść do rozpuku i nie przytyć. Za wyjątkiem strawy duchowej oczywiście.Proponuję zatem Czytelnikowi
ciasteczka z
solą,
serem i Umiarem, bo własnoręcznie wykonane nie będą zawierały oprócz chlorku
sodu żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że Czytelnik zarówno zadowoli się ich smakiem jak i
zdoła podczas konsumpcji kontrolować apetyt. Gdy niektóre
ciasteczka pozostaną niezjedzone do następnego dnia lub dłużej, niczego nie utracą ze swej
serowo - kminkowej jakości, bo nie zestarzeją się szybko. Smukła sylwetka Czytelnika także nie ucierpi, gdyż to właśnie dzięki powstrzymywaniu się od zjadania wszystkiego na raz i w dowolnych ilościach, zachowuje On swą linię. Wystrzeganie się
soli nic do tego nie ma i z powyższego punktu widzenia może okazać się daremnym wyrzeczeniem.Składniki:240 g miękkiego
masła280 g
mąki70 g tartego
żółtego sera2
żółtka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
kminkuWszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę,
zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części, każdą kolejno rozwałkować, pociąć radełkiem na paski
a paski pokroić na kawalki w kształcie rombów. Umieścić je na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia wynosi 10 - 12 minut.
Jak wynika z powyższego opisu całe przedsięwzięcie nie potrzebuje wielu starań. Ilość naczyń i przyborów wymagających na koniec umycia przedstawia się tak:
Można powiedzieć, że dość skromnie. Zła Królowa taki stan rzeczy lubi i zaoszczędzony czas zadowolona przeznacza na relaks.