Wykonanie
Chłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej
rzodkiewki.

Składniki:1 ½ litra
kefiru lub
maślanki,250 ml
śmietany,1 pęczek
botwinki,10 dag
pieczonego mięsa z
kury,2 świeże
ogórki,1 pęczek
rzodkiewki,
koperek lub
szczypiorek,
jaja na twardo,
sól do smaku,2 dag
cukru,kwasek
cytrynowy lub
cytryna.Wykonanie:
Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie.
Maślankę połączyć ze
śmietaną, wlać do
botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną
rzodkiewkę,
ogórki,
zieleninę i
mięso. Całość zamieszać, przyprawić
solą i
cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić kawałki
jajek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.