Wykonanie
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.Polecam również ciasto na pierogi z
mąki żytniej i
maślanki- bez
jajkaSkładniki na ciasto:35 dag
mąki1
żółtko1 łyżka
masłaSól do smaku200-220 ml ciepłej
wodyWykonanie ciasta:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciastoSkładniki na farsz:25 dag
mięsa mielonego1 czerstwa
bułka½ szklanki
mleka1
cebula1 łyżka tłuszczu
Sól do smaku
Pieprz1
żółtkoWykonanie farszu:
Bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć.
Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu.
Mięso zmielić z
bułką, dodać
żółtko,
cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać.Wykonanie pierogów:Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej
mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z
cebulką.