Wykonanie
Składniki:15 dag
mąki1 kg
jabłek½ kostki
masła lub
margaryny8 łyżek
cukru pudru2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 aromatSkładniki na masę
serową:25 dag
tłustego sera białego¼ kostki
masła lub
margaryny8 łyżek
cukru pudru2
jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku¼ szklanki
śmietany2 łyżeczki
cukru waniliowegoWykonanie ciasta:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście.
Ser zmielić (niekoniecznie),
masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
jaja ( 1 całe i jedno
białko),
śmietanę,
budyń i
ser.

Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować
żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 35 minut.