ßßß
Składniki30 dag szpinaku30 dag wędzonego łososia1 cebula,1 jajo,1kg ziemniakówSól, pieprz,2 ząbki czosnkuGalka muszkatołowa4 łyżki bułki tartej1 łyżka mąkiOlej do smażeniaWykonanieZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut.
Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.