Wykonanie
Kalafior (kwiat
kapusty) doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej. Zawiera bowiem wiele składników odżywczych, a jednocześnie ma mało kalorii (ok. 20 kcal w 100 g).
Kalafiory ponadto zawierają cenne związki roślinne, mające właściwości odmładzające i chroniące przed
rakiem.Poza tym są po prostu pyszne :) Tym razem w parze z
marchewką powędrowały do słoików na zimę.
Składniki:1
młody zdrowy
kalafior3 duże
marchewki1
pietruszkaSól,
cukier do smakuSkładniki na zalewę:1 litr
wody½ łyżki
cukru1 łyżka
soli¾ szklanki
octu lub płaska łyżeczka kwasku
cytrynowegoWykonanie:
Marchewkę i
pietruszkę obrać,
kalafior oczyścić, następnie obgotować z
cukrem i
solą przez 10 minut. Ułożyć w słojach , zalać przygotowaną zalewą i pasteryzować 25 minut.