ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokalafior 2 sztukmarchewka 400 gramówwoda 1 litrówkwasek cytrynowy 1,5 łyżek deserowychocet (8%)250 mililitrówsól 25 gramówcukier 80 gramówliść laurowy 4 sztukziarenka pieprzu według uznaniasól 1 szczyptaWykonanie:Umyty kalafior podzielić na różyczki i włożyć je do osolonej, ocukrzonej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodać 1/4 łyżeczki kwasku. Gotować 5-8 minut, kalafior powinien być lekko twardy. Wyszorowane marchewki pokroić w talarki grubości 1/2 cm. Gotować je w ocukrzonej i osolonej wodzie, dodając pół łyżeczki kwasku.Zalewa: ocet wymieszać z pół szklanki wody. Dodać cukier, listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz sól i zagotować.Warzywa układać w słoikach, zalać gorącą zalewą uważając, aby dodatki równo się rozłożyły. Na 2 minuty odwrócić słoiki do góry dnem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPrzetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: