Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 2 sztuk
marchewka 400 gramów
woda 1 litrówkwasek
cytrynowy 1,5 łyżek deserowych
ocet (8%)250 mililitrów
sól 25 gramów
cukier 80 gramów
liść laurowy 4 sztukziarenka
pieprzu według uznania
sól 1 szczyptaWykonanie:Umyty
kalafior podzielić na różyczki i włożyć je do osolonej, ocukrzonej
wody. Gdy
woda zacznie wrzeć dodać 1/4 łyżeczki kwasku. Gotować 5-8 minut,
kalafior powinien być lekko twardy. Wyszorowane
marchewki pokroić w talarki grubości 1/2 cm. Gotować je w ocukrzonej i osolonej wodzie, dodając pół łyżeczki kwasku.Zalewa:
ocet wymieszać z pół szklanki
wody. Dodać
cukier,
listki laurowe, kilka ziarenek
pieprzu oraz
sól i zagotować.Warzywa układać w słoikach, zalać gorącą zalewą uważając, aby dodatki równo się rozłożyły. Na 2 minuty odwrócić słoiki do góry dnem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: