Wykonanie
Popularnie nazywana
brukselka to po prostu odmiana
kapusty warzywnej, wyhodowana z
jarmużu i
kapusty głowiastej. Przez jednych uwielbiana, przez drugich znienawidzona. Ja uwielbiam to maleńkie warzywko :) Samo zdrowie- źródło witamin C, E, K, B, kwasu foliowego i licznych
soli mineralnych (tj. magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku). Tym razem w wersji pasteryzowanej :)
Składniki1 kg oczyszczonej
młodej brukselki3 dag
soli2 dag
cukru3 g kwasku
cytrynowego1,5-2 szklanek
wodyWykonanie:
Brukselkę czyścimy i opłukujemy, następnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i układamy w słojach (do 2 cm poniżej górnej krawędzi). W
między czasie przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Gotowe
przetwory wkładamy do dużego garnka i zalać
wodą. Jeżeli przyrządzamy je w wekach to musimy je zanurzyć całkowicie. Natomiast w przypadku słoików z tzw. zamknięciem „twist”- zakrętkę zostawiamy na pół odkręconą, uważając aby
woda nie sięgnęła zakrętki. Pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjmujemy słoje („twisty” zakręcamy całkowicie) i odkładamy na jeden dzień (w warunkach pokojowych). Nazajutrz powtarzamy pasteryzację (ale tylko 30 minut). Po wyjęciu przekładamy gotowe
przetwory w chłodne, zaciemnione miejsce.