Wykonanie
Taki sposób przyrządzania
jajek to już tradycja w mojej kuchni- w zalewie smakują wyśmienicie! Zapewniam, że posmakuje każdemu! Idealnie pasują do kanapek ale również jako zimna przekąska - np. z dodatkiem
chrzanu,
majonezu itp.
Składniki:Ø 10
jajaØ ½
wodyØ 1 mała
cebulaØ 4 łyżki
soliØ 2 łyżki
octuØ 4 ząbki
czosnkuØ 2
liście lauroweØ kawałek
chrzanuØ
ziele angielskieØ
papryczka chile świeża lub suszonaØ ewentualnie świeże
ziołaWykonanie zalewy:Zagotowujemy
wodę z
octem,
solą i
przyprawami.
Jaja gotujemy na twardo studzimy, tłuczemy skorupki, popękane
jajka wkładamy do słoika i wlewamy gorącą zalewą.
Słój zatykamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przynajmniej na trzy dni.
Potem wyjmujemy i obieramy- nie solimy.
Tym razem dodatkowo eksperymentowałam z
przyprawami. Jak widać na zdjeciu (zielony listek) dodałam tzw. anginkę- pelargonię pachnącą. Dodaje ją dla aromatu- charakterystyczną cechą tej rośliny jest silny,różany,
cytrynowy,aromatyczny i orzeźwiający zapach.