Wykonanie
Zalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub
grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone
ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają
rybki z
octu.
Grzybki oczywiście też. :-)Składniki:- 5 szklanek
wody- 1 szklanka
octu 10%- 3 kopiaste łyżki
ksylitolu- 1 kopiasta łyżka
soli- 2-3
cebule-
ziele angielskie (
daję 6-10),
liście laurowe (
daję 3-4) lub wedle uznaniaDo garnka wlać 5 szklanek
wody, wsypać
ksylitol,
sól, dodać
ziele angielskie ,
liście laurowe oraz pokrojoną w krążki
cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła
cebula. Następnie dodać
ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze
rybki, itp.
Smacznego:-)