ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa po żydowsku

Zupa grzybowa po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Wieloskładnikowa, pożywna i pyszna zupka z dodatkiem suszonych, grzybów leśnych. Polecam dla wszystkich miłośników grzybów!
Składniki:
Ø 10 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików)
Ø 1 duża cebula
Ø 1 seler naciowy
Ø 1 marchew
Ø ½ kg pieczarek
Ø 1 woreczek kaszy jęczmiennej
Ø 1 l bulionu warzywnego
Ø 4 ząbki czosnku
Ø Natka pietruszki
Ø Kwaśna śmietana (niekoniecznie)
Ø 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić drobno pokrojoną marchew, cebulę i seler-smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, borowiki i czosnek-smażyć 25 minut ciągle mieszając. Gdy grzyby zmiękną wlać bulion, wodę po namoczeniu grzybów i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około godziny na wolnym ogniu, dodać pietruszkę i przyprawić do smaku według uznania.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/06/zupa-grzybowa-po-zydowsku.html