Wykonanie
Rozgrzewająca zupa w sam raz na obecną
porę roku i pogodę!Składniki:- około 1 kg dyni (po wydrążeniu pestek i obraniu ze skóry zostało mi 680 g)- 1 duży
seler (po obraniu zostało mi 250 g)- 1 duża
cukinia (około 340 g)- 1 opakowanie
krewetek koktajlowych (z "glazurą" miało
mieć około 250 g - a bez 225 - a faktycznie miało bo odmrożeniu 175 g)
Przyprawy:- 1 łyżka Ziarenek Smaku
Winiary (10 g)-
ostra papryk -
pieprz cayenne- słodka papryka/ostra
papryka-
papryka chili suszona-
pieprz czarny mielony-
pietruszka suszona- odrobina
imbiru mielonego (ponieważ za nim nie przepadam)-
przyprawa Agio
Olio e
Chili - italian style (z Lidla)-
czosnek granulowany
Dynię i
seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziarenka smaku,
pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy), odrobinę
imbiru, suszoną
chili, kostkę
pietruszki Knorr. Całość zalewamy ciepłą
wodą i gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną.
Cukinię myjemy (ja oblewam wrzątkiem) i trzemy na dużych oczkach. Lekko miękkie warzywa w garnku blendujemy, a następnie dodajemy
cukinię i gotujemy dodatkowe 10 minut.
Krewetki zalewamy ciepłą
wodą aby się rozmroziły. Następnie je osuszamy i dodajemy granulowany
czosnek, słodką lub
ostrą paprykę,
suszoną pietruszkę. Gdy zupa będzie już gotowa rozgrzewamy małą patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem i wrzucamy na nią
krewetki, które puszczą dość sporą ilość
wody. Wtedy dodajemy
przyprawę Italian Style (mieszankę
ziół,
czosnku i
ostrej papryki). Gdy
woda odparuje ponownie spryskujemy sprayem aby zapobiec przywieraniu. Smażymy aż się lekko zarumienią.Porcję zupy około 300 g wylewamy na głęboki talerz (lub miseczkę) i dodajemy 1/2
krewetek oraz obsypujemy suszoną
papryką chili.
Składniki odżywcze w 1 porcji z
krewetkami (cała zupka około 2300 g) / bez
krewetek:
Białko: 13,56 g / 2,19 gWęglowodany: 6 , 18 g / 6 , 18 gTłuszcze: 0 , 86 g / 0 , 42 gKcal: 86 / 36