ßßß
Rozgrzewająca zupa w sam raz na obecną porę roku i pogodę!Składniki:- około 1 kg dyni (po wydrążeniu pestek i obraniu ze skóry zostało mi 680 g)- 1 duży seler (po obraniu zostało mi 250 g)- 1 duża cukinia (około 340 g)- 1 opakowanie krewetek koktajlowych (z "glazurą" miało mieć około 250 g - a bez 225 - a faktycznie miało bo odmrożeniu 175 g)Przyprawy:- 1 łyżka Ziarenek Smaku Winiary (10 g)- ostra papryk - pieprz cayenne- słodka papryka/ostra papryka- papryka chili suszona- pieprz czarny mielony- pietruszka suszona- odrobina imbiru mielonego (ponieważ za nim nie przepadam)- przyprawa Agio Olio e Chili - italian style (z Lidla)- czosnek granulowanyDynię i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziarenka smaku, pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy), odrobinę imbiru, suszoną chili, kostkę pietruszki Knorr. Całość zalewamy ciepłą wodą i gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Cukinię myjemy (ja oblewam wrzątkiem) i trzemy na dużych oczkach. Lekko miękkie warzywa w garnku blendujemy, a następnie dodajemy cukinię i gotujemy dodatkowe 10 minut.Krewetki zalewamy ciepłą wodą aby się rozmroziły. Następnie je osuszamy i dodajemy granulowany czosnek, słodką lub ostrą paprykę, suszoną pietruszkę. Gdy zupa będzie już gotowa rozgrzewamy małą patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem i wrzucamy na nią krewetki, które puszczą dość sporą ilość wody. Wtedy dodajemy przyprawę Italian Style (mieszankę ziół, czosnku i ostrej papryki). Gdy woda odparuje ponownie spryskujemy sprayem aby zapobiec przywieraniu. Smażymy aż się lekko zarumienią.Porcję zupy około 300 g wylewamy na głęboki talerz (lub miseczkę) i dodajemy 1/2 krewetek oraz obsypujemy suszoną papryką chili.