ßßß Cookit - przepis na Zupa z dynią, selerem, cukinią oraz krewetkami LCLF

Zupa z dynią, selerem, cukinią oraz krewetkami LCLF

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewająca zupa w sam raz na obecną porę roku i pogodę!
Składniki:
- około 1 kg dyni (po wydrążeniu pestek i obraniu ze skóry zostało mi 680 g)
- 1 duży seler (po obraniu zostało mi 250 g)
- 1 duża cukinia (około 340 g)
- 1 opakowanie krewetek koktajlowych (z "glazurą" miało mieć około 250 g - a bez 225 - a faktycznie miało bo odmrożeniu 175 g)
Przyprawy:
- 1 łyżka Ziarenek Smaku Winiary (10 g)
- ostra papryk - pieprz cayenne
- słodka papryka/ostra papryka
- papryka chili suszona
- pieprz czarny mielony
- pietruszka suszona
- odrobina imbiru mielonego (ponieważ za nim nie przepadam)
- przyprawa Agio Olio e Chili - italian style (z Lidla)
- czosnek granulowany
Dynię i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziarenka smaku, pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy), odrobinę imbiru, suszoną chili, kostkę pietruszki Knorr. Całość zalewamy ciepłą wodą i gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Cukinię myjemy (ja oblewam wrzątkiem) i trzemy na dużych oczkach. Lekko miękkie warzywa w garnku blendujemy, a następnie dodajemy cukinię i gotujemy dodatkowe 10 minut.
Krewetki zalewamy ciepłą wodą aby się rozmroziły. Następnie je osuszamy i dodajemy granulowany czosnek, słodką lub ostrą paprykę, suszoną pietruszkę. Gdy zupa będzie już gotowa rozgrzewamy małą patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem i wrzucamy na nią krewetki, które puszczą dość sporą ilość wody. Wtedy dodajemy przyprawę Italian Style (mieszankę ziół, czosnku i ostrej papryki). Gdy woda odparuje ponownie spryskujemy sprayem aby zapobiec przywieraniu. Smażymy aż się lekko zarumienią.
Porcję zupy około 300 g wylewamy na głęboki talerz (lub miseczkę) i dodajemy 1/2 krewetek oraz obsypujemy suszoną papryką chili.
Składniki odżywcze w 1 porcji z krewetkami (cała zupka około 2300 g) / bez krewetek:
Białko: 13,56 g / 2,19 g
Węglowodany: 6 , 18 g / 6 , 18 g
Tłuszcze: 0 , 86 g / 0 , 42 g
Kcal: 86 / 36
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/11/Zupa-z-dynia-selerem-cukinia-oraz-krewetkami-LCLF.html