Wykonanie
Była już czerwona zupa - teraz czas na zieloną :)Składniki:-
brokuł 200 g (u mnie mrożony)-
kalafior 200 g (dałam świeży)- 1
cukinia 310 g-
szpinak baby świeży 100 g (z Biedronki)-
czosnek 3 małe ząbki (ok. 7 g)- około 2 łyżki
przyprawa ziarenka smaku
Winiary 20 g (z uwagi na brak własnego
bulionu, jeśli chodzi o wartości odżywcze to ziarenka wypadają dość dobrze, podobnie jak delikat w płynie Knorr)-
przyprawy azjatyckie z Lidla: suszona
cebula dymka oraz suszone paseczki
chili- Sojavit - odżywka
białkowa sojowa firmy Olimp 20 g (1 miarka)Przepis jest banalnie prosty i szybki.
Brokuły i
kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5-1,8 l). Dodajemy ziarenka smaku (2 płaskie łyżki). Gotujemy około 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię psikamy beztłuszczowy spray, dodajemy
szpinak, drobno pokrojony
czosnek - mieszamy i zmniejszamy moc kuchenki.
Szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy suszoną
dymkę oraz suszone
chili, doprawiamy
pieprzem i niewielką ilością
soli. Chwilę jeszcze smażymy i ostawiamy patelnię.
Kalafiora i
brokuł blendujemy.
Cukinii nie trzeba obierać a jedynie sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub w food procesorze wtedy zajmuje to około 10 sekund! Startą
cukinię dodajemy do zblendowanej zupy, następnie dodajemy
szpinak i ponownie paseczki suszonego
chili i
cebuli dymki. Na koniec dodać jeszcze odżywkę
białkową sojową i wymieszać. Gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut - przygotowanie całości zajęło mi niecałe pół godziny także to naprawdę szybka i zdrowa zupka.Podajemy z łyżką (15 g)
jogurtu greckiego light oraz bardzo cieniutko startym
parmezanem (1 g)








Składniki odżywcze w całej zielonej zupie :
Białko: 35,67 gWęglowodany: 22 , 22 gTłuszcze: 2 , 73 gKcal: 322W jednej porcji (300 g) + łyżka
jogurtu greckiego +
parmezan:
Białko: 5,98 gWęglowodany: 4 , 23 gTłuszcze: 1 , 24 gKcal: 63