ßßß Cookit - przepis na Zielona zupa z brokułem, kalafiorem, cukinią, szpinakiem etc. LCLF

Zielona zupa z brokułem, kalafiorem, cukinią, szpinakiem etc. LCLF

nazwa

Wykonanie

Była już czerwona zupa - teraz czas na zieloną :)
Składniki:
- brokuł 200 g (u mnie mrożony)
- kalafior 200 g (dałam świeży)
- 1 cukinia 310 g
- szpinak baby świeży 100 g (z Biedronki)
- czosnek 3 małe ząbki (ok. 7 g)
- około 2 łyżki przyprawa ziarenka smaku Winiary 20 g (z uwagi na brak własnego bulionu, jeśli chodzi o wartości odżywcze to ziarenka wypadają dość dobrze, podobnie jak delikat w płynie Knorr)
- przyprawy azjatyckie z Lidla: suszona cebula dymka oraz suszone paseczki chili
- Sojavit - odżywka białkowa sojowa firmy Olimp 20 g (1 miarka)
Przepis jest banalnie prosty i szybki. Brokuły i kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5-1,8 l). Dodajemy ziarenka smaku (2 płaskie łyżki). Gotujemy około 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię psikamy beztłuszczowy spray, dodajemy szpinak, drobno pokrojony czosnek - mieszamy i zmniejszamy moc kuchenki. Szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy suszoną dymkę oraz suszone chili, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Chwilę jeszcze smażymy i ostawiamy patelnię. Kalafiora i brokuł blendujemy. Cukinii nie trzeba obierać a jedynie sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub w food procesorze wtedy zajmuje to około 10 sekund! Startą cukinię dodajemy do zblendowanej zupy, następnie dodajemy szpinak i ponownie paseczki suszonego chili i cebuli dymki. Na koniec dodać jeszcze odżywkę białkową sojową i wymieszać. Gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut - przygotowanie całości zajęło mi niecałe pół godziny także to naprawdę szybka i zdrowa zupka.
Podajemy z łyżką (15 g) jogurtu greckiego light oraz bardzo cieniutko startym parmezanem (1 g)
Składniki odżywcze w całej zielonej zupie :
Białko: 35,67 g
Węglowodany: 22 , 22 g
Tłuszcze: 2 , 73 g
Kcal: 322
W jednej porcji (300 g) + łyżka jogurtu greckiego + parmezan:
Białko: 5,98 g
Węglowodany: 4 , 23 g
Tłuszcze: 1 , 24 g
Kcal: 63
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Zielona-zupa-z-brokulem-kalafiorem-cukinia.html