ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g - 90 kcal) i co najważniejsze - bardzo zdrowa. Cukinia jest bogata w wapń i potas, witaminy B1, B2, PP, C. Wpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.
Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań.
Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje):
2 cukinie
1 cebula
1 średni ziemniak
garść liści szpinaku
2 ząbki czosnku
kilka łyżek jogurtu greckiego
2 szklanki wywaru z warzyw
kilka listków mięty/bazylii
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki).
2. W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno, ja preferuje pierwszą wersje. Smacznego!
1 porcja zawiera:
126 kcal; 7,3 g białka; 3,3 g tłuszczu; 21,6 g węglowodanów; 5,4 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2012/12/zupa-krem-z-cukinii.html