Wykonanie
Kolejny przepis na pizze, tym razem trochę inny ale także baaaardzo dobry może nawet bardziej niż pierwszy :)Składniki na ciasto:-
siemię lniane mielone 60 g-
migdały mielone 40 g- 3
białka jaj- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka suchych
drożdży- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy (Kotanyi)- 0,5 łyżeczki
soli-
oliwa z oliwek 5 ml (około 1 duża łyżka)-
woda przygotowana 50 ml- trochę słodzika w płynieDodatki:-
sos pomidorowy (u mnie firmy
Pomodoro Italiano) 25 g - 2 łyżeczki- 1 łyżeczka
oregano suszonego-
ser zottarella light 50 g-
papryka żółta 10 g-
oliwki czarne 10 g-
salami peperoni 30 g-
szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 20 g (2 plastry)- pieczona
pierś z kurczaka 25 g (5 plasterów)-
ser mozzarella tarty 75 g- 1 łyżeczka
parmezanu 6 gPiekarnik nastawiamy na 200°C. Suche składniki mieszamy razem, dodajemy pozostałe mokre składniki tj.
białka jaj,
wodę,
oliwę oraz słodzik w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną beztłuszczowym sprayem Pam. Rozsmarowujemy w kształcie koła (lub prostokąta). Odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Przygotowujemy składniki na pizzę, zottarellę,
paprykę,
oliwki drobno kroimy,
szynkę i
pierś z kurczaka kroimy w paseczki, a
salami peperoni w trójkąty.Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszamy temperaturę do 170°C) i rozsmarowujemy
sos pomidorowy, posypujemy
oregano a następnie wykładany zottarellę,
paprykę, posypujemy
serem mozzarella, na wierzch wykładamy pieczoną
pierś z kurczaka,
salami,
szynkę szwarcwaldzką oraz
oliwki. Posypujemy
parmezanem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 15-20 minut.
Składniki odżywcze w całej pizzy (8 kawałków):
Białko: 79,56 gWęglowodany: 13 , 78 gTłuszcze: 85 , 62 gKcal: 1223Dla 1 kawałka:
Białko: 9,94 gWęglowodany:1 , 72 gTłuszcze: 10 , 70 gKcal: 153Przepis bierze udział w akcjach: