ßßß Cookit - przepis na Pizza z salami peperoni

Pizza z salami peperoni

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na pizze, tym razem trochę inny ale także baaaardzo dobry może nawet bardziej niż pierwszy :)
Składniki na ciasto:
- siemię lniane mielone 60 g
- migdały mielone 40 g
- 3 białka jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy (Kotanyi)
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek 5 ml (około 1 duża łyżka)
- woda przygotowana 50 ml
- trochę słodzika w płynie
Dodatki:
- sos pomidorowy (u mnie firmy Pomodoro Italiano) 25 g - 2 łyżeczki
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- ser zottarella light 50 g
- papryka żółta 10 g
- oliwki czarne 10 g
- salami peperoni 30 g
- szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 20 g (2 plastry)
- pieczona pierś z kurczaka 25 g (5 plasterów)
- ser mozzarella tarty 75 g
- 1 łyżeczka parmezanu 6 g
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Suche składniki mieszamy razem, dodajemy pozostałe mokre składniki tj. białka jaj, wodę, oliwę oraz słodzik w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną beztłuszczowym sprayem Pam. Rozsmarowujemy w kształcie koła (lub prostokąta). Odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Przygotowujemy składniki na pizzę, zottarellę, paprykę, oliwki drobno kroimy, szynkę i pierś z kurczaka kroimy w paseczki, a salami peperoni w trójkąty.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszamy temperaturę do 170°C) i rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy oregano a następnie wykładany zottarellę, paprykę, posypujemy serem mozzarella, na wierzch wykładamy pieczoną pierś z kurczaka, salami, szynkę szwarcwaldzką oraz oliwki. Posypujemy parmezanem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 15-20 minut.
Składniki odżywcze w całej pizzy (8 kawałków):
Białko: 79,56 g
Węglowodany: 13 , 78 g
Tłuszcze: 85 , 62 g
Kcal: 1223
Dla 1 kawałka:
Białko: 9,94 g
Węglowodany:1 , 72 g
Tłuszcze: 10 , 70 g
Kcal: 153
Przepis bierze udział w akcjach:
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Pizza-z-salami-peperoni.html