Wykonanie
Pizza na diecie? to możliwe :)Składniki na ciasto:- mielone
siemię lniane 50 g- 1
jajko-
proszek do pieczenia 2 g-
ser twardy podpuszczkowy (
parmezan) 20 g-
oliwa z oliwek 2 ml-
woda ok. 10 ml-
przyprawa do pizzy ok. 5 g- spray beztłuszczowy PAMPiekarnik nagrzać do 170ºC. Wszystkie składniki połączyć razem i uformować kulkę. Założyć rękawiczki i spryskać je sprayem. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, spryskać sprayem i rozłożyć ciasto na płasko. Podpiec około 10 minut.DODATKI:-
koncentrat pomidorowy 10 g (1 łyżeczka)-
oregano 1 g- zottarella light 50 g-
filet z piersi kurczaka z
papryką w plasterkach (u mnie firmy Dulano z Lidla) 50 g-
oliwki zielone 15 g-
oliwki czarne 15 g-
papryka czerwona 10 g-
papryka żółta 10 g-
mozzarella ser tarty 80 g (u mnie z Biedronki)Zottarellę drobno posiekać,
filet z kurczaka pokroić w paski,
oliwki i
paprykę w drobną kosteczkę. Na podpieczonym cieście rozsmarować
koncentrat pomidorowym i posypać
oregano. Wyłożyć pozostałe w składniki oprócz tartej
mozzarelli, ponownie podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Następnie posypać
serem mozzarella i piec przez kolejne 10 minut.




Składniki odżywcze dla całej pizzy:
Białko: 65,11 gWęglowodany: 8 , 96 gTłuszcze: 60 , 23 gKcal: 865Dla 1 kawałka pizzy:
Białko: 10,85 gWęglowodany: 1 , 49 gTłuszcze: 10 , 04 gKcal: 144