Wykonanie
Kolejny eksperyment pieczeniowy - czyli jak zrobić
biszkopt bez
mąki i
cukru :)Ale
mogę śmiało powiedzieć, że wystarczy tylko chcieć !Składniki na
biszkopt:- mielone
migdały 100 g- mielone
wiórki kokosowe 50 g- sojavit 85 firmy Olimp -
białko sojowe 25 g- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 7 jaj średniej wielkości (6
białek oraz 6
żółtek osobno, 1
jajko w całości)- słodzik w proszku 5 g-
olejek rumowy do ciast - kilka kropel- łyżka
octu spirytusowego-
woda przygotowana 50 ml- szczypta
soli do ubicia piany z
białekSkładniki na
kokosową masę:-
mleko kokosowe w puszce 180 ml-
śmietanka tortowa 36% 100 ml- podprażone na suchej patelni
wiórki kokosowe 25 g- kilka kropli słodziku w płynie do smaku-
żelatyna (ja użyłam
żelatyny w listkach - 1 listek)Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (+ spryskujemy Pam`em).Do miski wbijamy 1 całe
jajko oraz 6
żółtek,
białka odkładamy do innego naczynia. Do
żółtek dosypujemy
proszek do pieczenia i łyżkę
octu oraz
olejek rumowy. Mieszamy mikserem stopniowo dodając pozostałe suche składniki oraz
wodę.W drugiej misce ubijamy pianę z
białek (ze szczyptą
soli). Sztywną pianę częściami przekładamy do masy z
żółtek i mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Kolejny krok to masa kokosowa:
mleko kokosowe oraz
śmietanę wlewamy do miski i razem mieszamy. Listek
żelatyny moczymy w zimnej wodzie około 5 minut (jeśli mamy zwykłą
żelatynę postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Następnie wyciskamy odlewamy zimną
wodę. Do
żelatyny dolewamy ciepłej
wody aby się rozpuściła. Następnie do rozpuszczonej
żelatyny (nigdy odwrotnie!) dodajemy stopniowo trochę masy z
mleka i
śmietanki i mieszamy. Po połączeniu
żelatyny z masą wlewamy całość do miski z
mlekiem i
śmietaną i chwilę miksujemy dodając 3/4 z podprażonych
wiórków kokosowych. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.
Biszkopt studzimy, a białą masę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała.
Biszkopt odwracamy do góry nogami. Następnie przekładamy na niego masę
kokosową i równo rozsmarowujemy, na wierzch wysypujemy pozostałe prażone wiórki i ponownie odstawiamy do stężenia na około 1h.






Całość ciasta waży około 800g. Składniki odżywcze dla 100g ciasta:
Białko: 12,17 gWęglowodany: 3 , 40 gTłuszcze: 26 , 18 gKcal: 293Natomiast dla 1 porcji (około 35 g):
Białko: 4,26 gWęglowodany: 1 , 19 gTłuszcze: 9 , 16 gKcal: 102