ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą kokosową

Biszkopt z masą kokosową

nazwa

Wykonanie

Kolejny eksperyment pieczeniowy - czyli jak zrobić biszkopt bez mąki i cukru :)
Ale mogę śmiało powiedzieć, że wystarczy tylko chcieć !
Składniki na biszkopt:
- mielone migdały 100 g
- mielone wiórki kokosowe 50 g
- sojavit 85 firmy Olimp - białko sojowe 25 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jaj średniej wielkości (6 białek oraz 6 żółtek osobno, 1 jajko w całości)
- słodzik w proszku 5 g
- olejek rumowy do ciast - kilka kropel
- łyżka octu spirytusowego
- woda przygotowana 50 ml
- szczypta soli do ubicia piany z białek
Składniki na kokosową masę:
- mleko kokosowe w puszce 180 ml
- śmietanka tortowa 36% 100 ml
- podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe 25 g
- kilka kropli słodziku w płynie do smaku
- żelatyna (ja użyłam żelatyny w listkach - 1 listek)
Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (+ spryskujemy Pam`em).
Do miski wbijamy 1 całe jajko oraz 6 żółtek, białka odkładamy do innego naczynia. Do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia i łyżkę octu oraz olejek rumowy. Mieszamy mikserem stopniowo dodając pozostałe suche składniki oraz wodę.
W drugiej misce ubijamy pianę z białek (ze szczyptą soli). Sztywną pianę częściami przekładamy do masy z żółtek i mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.
Kolejny krok to masa kokosowa: mleko kokosowe oraz śmietanę wlewamy do miski i razem mieszamy. Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie około 5 minut (jeśli mamy zwykłą żelatynę postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Następnie wyciskamy odlewamy zimną wodę. Do żelatyny dolewamy ciepłej wody aby się rozpuściła. Następnie do rozpuszczonej żelatyny (nigdy odwrotnie!) dodajemy stopniowo trochę masy z mleka i śmietanki i mieszamy. Po połączeniu żelatyny z masą wlewamy całość do miski z mlekiem i śmietaną i chwilę miksujemy dodając 3/4 z podprażonych wiórków kokosowych. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.
Biszkopt studzimy, a białą masę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała.
Biszkopt odwracamy do góry nogami. Następnie przekładamy na niego masę kokosową i równo rozsmarowujemy, na wierzch wysypujemy pozostałe prażone wiórki i ponownie odstawiamy do stężenia na około 1h.
Całość ciasta waży około 800g. Składniki odżywcze dla 100g ciasta:
Białko: 12,17 g
Węglowodany: 3 , 40 g
Tłuszcze: 26 , 18 g
Kcal: 293
Natomiast dla 1 porcji (około 35 g):
Białko: 4,26 g
Węglowodany: 1 , 19 g
Tłuszcze: 9 , 16 g
Kcal: 102
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/Biszkopt-z-masa-kokosowa.html