ßßß Cookit - przepis na Kokosowa babka biszkoptowa - bezglutenowa lub pszenna

Kokosowa babka biszkoptowa - bezglutenowa lub pszenna

nazwa

Wykonanie

Po ostatnim mazurku kokosowym, zostało mi do wykorzystania jeszcze trochę wiórków, za którymi w normalnych warunkach raczej nie przepadam. Żeby nie schować ich na spód szafki, gdzie pewnie doczekałyby swojej daty przydatności do spożycia, musiałam szybko wymyślić im jakieś zastosowanie. Spontanicznie upiekłam więc ciasto biszkoptowe, które zamiast części mąki, jako „spoiwa” używa właśnie kokosu. Dzięki niemu i małemu dodatkowi oleju kokosowego, biszkopt jest bardziej wilgotny, co jest szczególnie ważne, kiedy pieczemy bez glutenu. Dodanie skórki z pomarańczy nie jest koniecznością, ale jeśli tylko macie ją pod ręką – zachęcam! Słodki zapach kokosu i świeżość cytrusów to cudowne połączenie, chyba nie piekłam jeszcze tak pięknie pachnącego biszkoptu ;) Przepis śmiało można wykorzystać do wypieku wielkanocnej babki – wystarczy tylko dokładnie natłuścić i oprószyć formę, żeby delikatne ciasto mogło gładko z niej wyjść.
Notka: biszkopt piekłam w zbyt długiej keksówce, na dolę podaję rozmiar w której babka będzie wyglądała ładniej. Na zdjęciach tradycyjnie wersja bezglutenowa wypieku :)
Składniki (na keksówkę 25x12 cm lub średnią babkę):
50 g mąki kukurydzianej (można użyć pszennej)
70 g skrobi/mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 50 g)
30 g oleju kokosowego
4 jajka – oddzielnie białka i żółtka
szczypta soli
130 g cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy (można użyć też cytryny/limonki)
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Miękki olej kokosowy zmiksować z żółtkami. Białka z solą ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Lśniącą pianę wymieszać delikatnymi ruchami z żółtkami. Wsypywać stopniowo suche składniki i skórkę z pomarańczy, nadal delikatnie mieszając ciasto łyżką. Im delikatniej to zrobimy, tym bardziej puszysty będzie biszkopt.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub w przypadku formy na babkę wielkanocną – wcześniej natłuścić ją i obsypać mąką lub bułką tartą). Piec w temperaturze 170 C, przez ok. 25-30 minut. Biszkopt można sprawdzać suchym patyczkiem pod koniec pieczenia. Ważne, żeby nie dopiekać na siłę, żeby nie doprowadzić do przesuszenia. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt w środku jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2016/03/kokosowa-babka-biszkoptowa-bezglutenowa.html