Wykonanie
Inspiracją do takiego przygotowania
śledzi była
ryba po grecku - lubię w niej słodkawe, ale równocześnie pikantne warzywa. Wersja do
śledzi jest skromniejsza, inaczej doprawiona - ale wszystko razem jak dla mnie smakuje świetnie. Polecam, bo to doskonała i tania przekąska.
Składniki :150 g.
śledzi w oleju (typu
matias)1 średnia
cebula2
młode marchewki2 ząbki
czosnkuszczypta
currypieprz do smaku2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie :Obrane
marchewki gotuję przez 5 minut, po czym studzę i ścieram na grubej tarce.
Cebulę siekam w piórka, przekładam na patelnię z
olejem, smażę do zeszklenia, po czym dodaję posiekany
czosnek i jeszcze chwilę smażę. Dodaję startą
marchewkę - doprawiam do smaku
curry i
pieprzem. Jeszcze chwilę smażę razem.
Śledzie wyjmuję z
oleju (
olej zostawiam), kroję na niewielkie kawałki. Układam w słoiku na przemian: porcję
śledzi, porcję
marchewki z
cebulą, przelewam
olejem. Odstawiam na dobę do lodówki. Podaję posypane
szczypiorkiem.Przepis autorski.