Wykonanie
Jeśli smakują Wam pasty kanapkowe dostępne w sklepach, te pakowane w małych pojemniczkach, zachęcam do przygotowania własnej wersji pasty z
żółtego sera. Dodatek
ziół decyduje o smaku tej pasty, więc możecie przygotować ją według własnego uznania. Smakuje doskonale, można ją trzymać przez 2 lub 3 dni w lodówce (w zamkniętym pojemniku).
Składniki :100 g.
żółtego sera gouda1 łyżeczka
ketchupu1 łyżka gęstego
jogurtu naturalnego2-3 łyżki posiekanych
ziół, np:
pietruszki,
koperku,
bazylii,
oreganosól,
pieprz do smakuDodatkami mogą być :
wędzony łosośposiekane drobniutko
oliwkiodrobina
czosnku przeciśniętego przez praskę
suszone pomidory w
oleju i wszystko, co lubimy :)Przygotowanie :
Ser ścieram na najdrobniejszej tarce, dodaję do niego
ketchup i
jogurt, dokładnie ucieram na jednolitą masę. Dodaję posiekane
zioła, odstawiam do lodówki na 30 minut - tym czasie
ser się trochę rozpuści, po czym doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Ewentualnie dodaję
łososia,
oliwki lub
czosnek - by nadać paście nowy smak.Przepis autorski.