Wykonanie
Zupa na bazie warzyw, praktycznie bez tłuszczu, lekko zagęszczona
jajkiem - to naprawdę lekki posiłek :)



Składniki :1,5 litra
wody0,5 małego
kalafiora3 niewielkie
marchewki3-4
łodygi selera naciowego10-12 średnich
ziemniaków2
jajka1 łyżka
masła2 ząbki
czosnkuposiekane:
natka pietruszki i
kopereksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram, kroję w niewielkie (mniej więcej równe) kawałki. Wrzucam warzywa do gorącej
wody, lekko
solę i gotuję ok. 15 minut. Rozgrzewam
masło na patelni i wrzucam na nie drobno posiekany
czosnek, smażę chwilę nie dopuszczając, by zbyt się zrumienił, bo będzie gorzki. Podsmażony
czosnek przekładam z
masłem do garnka i gotuję zupę do miękkości warzyw (mają być miękkie, ale nie rozgotowane).
Jajka roztrzepuję o wlewam małą strużką do garnka, jednocześnie energicznie mieszając zupę. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Przepis autorski.