Wykonanie
Garściami i z wielką radością czerpię z sezonu
rabarbarowego ;-) Dziś upiekłam kolejne ciasto, tym razem to mocno
kakaowy biszkopt, przełożony kremem z
rabarbarem i odrobiną
cytryny.
Dajcie mu przez kilka godzin przed jedzeniem odpocząć, a zachwycicie się smakiem, gwarantuję !



Składniki na tortownicę 23 cm :5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru3 pełne łyżki ciemnego
kakao2/3 szklanki
mąki pszennej tortowejNadzienie :400 g.
serka mascarpone15 łodyg
rabarbaru4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie :Składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.Wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia. Rozdzielam
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną
soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo
cukier (po łyżce, nie przerywam ubijania). Następnie dalej ubijając dodaję po kolei
żółtka.
Mąką z
kakao przesiewam i dodaję tę mieszankę do ubitej masy jajecznej, mieszam bardzo delikatnie drewnianą
łopatką. Ciasto przekładam do tortownicy i piekę ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony
biszkopt (gorący) upuszczam z wysokości 30-40 cm na podłogę, po czym zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gdy jest już zimny, nożykiem oddzielam boki, wyjmuję ciasto, kroję je na 3 blaty.Umyty i oczyszczony
rabarbar obieram z włókien, przekładam do garnka, dodaję łyżeczkę
wody i 4 łyżki
cukru, pod przykryciem gotuję na niewielkim ogniu 10 minut, po czym dokładnie odsączam
rabarbar. Odkładam 1/3 na bok.
Serek mascarpone ucieram dokładnie z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny, dodaję 2/3
rabarbaru, mieszam dokładnie by się połączyły. Masę dzielę na pół, jedną częścią smaruję blat ciasta, przykrywam drugiem. Na drugi blat wykładam
rabarbar, rozprowadzam na nim pozostały krem i przykrywam trzecim blatem. Tak przygotowane ciasto zostawiam szczelnie zawinięte na kilka godzin, by smaki się połączyły. Przed podaniem oprószam
cukrem pudrem.Przepis autorski.