ßßß Cookit - przepis na Ciasto kakaowe z kremem rabarbarowym

Ciasto kakaowe z kremem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Garściami i z wielką radością czerpię z sezonu rabarbarowego ;-) Dziś upiekłam kolejne ciasto, tym razem to mocno kakaowy biszkopt, przełożony kremem z rabarbarem i odrobiną cytryny. Dajcie mu przez kilka godzin przed jedzeniem odpocząć, a zachwycicie się smakiem, gwarantuję !
Składniki na tortownicę 23 cm :
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki ciemnego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Nadzienie :
400 g. serka mascarpone
15 łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie :
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia. Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier (po łyżce, nie przerywam ubijania). Następnie dalej ubijając dodaję po kolei żółtka. Mąką z kakao przesiewam i dodaję tę mieszankę do ubitej masy jajecznej, mieszam bardzo delikatnie drewnianą łopatką. Ciasto przekładam do tortownicy i piekę ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony biszkopt (gorący) upuszczam z wysokości 30-40 cm na podłogę, po czym zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gdy jest już zimny, nożykiem oddzielam boki, wyjmuję ciasto, kroję je na 3 blaty.
Umyty i oczyszczony rabarbar obieram z włókien, przekładam do garnka, dodaję łyżeczkę wody i 4 łyżki cukru, pod przykryciem gotuję na niewielkim ogniu 10 minut, po czym dokładnie odsączam rabarbar. Odkładam 1/3 na bok. Serek mascarpone ucieram dokładnie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję 2/3 rabarbaru, mieszam dokładnie by się połączyły. Masę dzielę na pół, jedną częścią smaruję blat ciasta, przykrywam drugiem. Na drugi blat wykładam rabarbar, rozprowadzam na nim pozostały krem i przykrywam trzecim blatem. Tak przygotowane ciasto zostawiam szczelnie zawinięte na kilka godzin, by smaki się połączyły. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/ciasto-kakaowe-z-kremem-rabarbarowym.html