Wykonanie
Pizza o dość intensywnym smaku, piątkowa, bo z
wędzonymi szprotkami :) Miałam dziś mało czasu, bo cały dzień zajęty przez szkolenie, a po powrocie do domu jeść się chciało, oj chciało :) Po przeglądzie lodówki stwierdziłam, że muszę jutro koniecznie jechać na zakupy, ale że trzeba było coś przygotować, padło na szybką, niezawodną pizzę. Bardzo nam podpasowało połączenie smaku
wędzonej ryby z
rukolą i
porem, całość pysznie smakuje z
sosem jogurtowym. Spróbujcie koniecznie :)



Składniki na 2-3 osoby :1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
miodu gryczanego15 g. świeżych
drożdżyduża szczypta
soli (do smaku)1 łyżeczka suszonego
majeranku2 łyżki
oliwy2 łyżki
oleju rzepakowegociepła
woda - ok. 3/4 szklanki200 g. wędzonych
szprotekduża garść liści
rukoli3-4 cm jasnej części
pora150 g. startego
żółtego sera (u mnie gouda)domowy
sos pomidorowyPrzygotowanie :
Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozdrobnione
drożdże,
miód,
majeranek,
oliwę,
olej i
sól. Stopniowo dolewam
wodę - tyle, by powstało elastyczne, dość miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym wykłam na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym
olejem papierem, rozciągając ciasto dość cienko. Smaruję ciasto
sosem pomidorowym, posypuję połową
sera, wykładam pozbawione ogonków i łebków
sardynki. Posypuję pizzę
porem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki, wykładam listki
rukoli, a całość posypuję resztą
sera. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 30 minut. Podaję z ulubionym sosem.Przepis autorski.

