Wykonanie

włoska prosta przystawkadobra na rozbiegi kolacjia same grissini jako dodatek do zup lub przekąska do filmu :)Myślę, że żadnym zaskoczeniem nie jest, że kolejnewłoskie jedzonko :)Zakochana w kuchni Italii od dania główne po desery :)Składniki (ok. 10 szt):grissini:~3/4 szkl.
mąki pełnoziarnistej~1/4 szkl.
mąki pszennej~2 łyżki
oliwy~pół łyżeczki
soli~50 ml ciepłej
wody~15 g świeżych
drożdży~sól morskadodatek:~10 cieniutkich plastrów prosciutto/serrano~serek ziołowy/naturalny~10
piór szczypiorku~ew.
rukola
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z suchymi składnikamidokładnie zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia ok 40 minut.Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 -1 cm i kroimy paski 3cmNastępnie z nich formujemy wałeczki. Można również robić kuleczki i je rozciągać.Układamy na papierze do pieczenia, kropimy
wodą i opruszamy
solą morską.pieczemy w piekarniku 20-25 min rozgrzanego do temp. 180 stopniWyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i grissini gotowe,można również użyć
mąki pszennej- moja wersja zdrowsza.a zamiast
oliwy-
olej z
suszonych pomidorów :)Takie suche grissini jest świetne do zupki lub do filmu z dodatkiem sosu

Jeżeli chcemy zrobić samodzielną przystawkęsmarujemy
szynkę serkiem (możemy na to położyć
rukolę) i owijamy pałeczki :)Możemy całość "związać"
szczypiorkiem
Dla mnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, najczęściej kolacja :)