ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa z majonezem

Babka marmurkowa z majonezem

nazwa

Wykonanie

Kochani, mam dla Was kolejną babkę, tym razem to babka marmurkowa - z majonezem. To, jak dużo będzie miała wzorków w przekroju, zależy od proporcji, w jakich podzielicie ciasto jasne i ciemne. U mnie ciasto z kakao to były zaledwie 2 łyżki, więc i babka jest prawie cała jasna.
Składniki (średnica 21 cm):
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
3 łyżki oleju
2 pełne łyżki majonezu
4 pełne łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
maka do posypania formy
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, po czym dodaję olej i majonez i ucieram na najwyższych obrotach przez kilka minut. Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia się składników. Formę do babki dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką, wykładam ciasto pozostawiając 1-2 łyżki,, do których dodaję kakao. Ciemne ciasto wykładam na białe, mieszam w foremce nożem tworząc zygzaki. Babkę piekę przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można babkę polukrować, polać polewą lub posypać pudrem.
Przepis autorski.
W trakcie pieczenia urosła mi tak jak na zdjęciu, więc ścięłam jej czubek, odwróciłam i proszę, jaka piękna :)
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/babka-marmurkowa-z-majonezem.html