Wykonanie
Kochani, mam dla Was kolejną babkę, tym razem to babka marmurkowa - z
majonezem. To, jak dużo będzie miała wzorków w przekroju, zależy od proporcji, w jakich podzielicie ciasto jasne i ciemne. U mnie ciasto z
kakao to były zaledwie 2 łyżki, więc i babka jest prawie cała jasna.




Składniki (średnica 21 cm):3 duże
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej (250 g)3 łyżki
oleju2 pełne łyżki
majonezu4 pełne łyżki
cukru pudru1
laska wanilii1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakaoDodatkowo:
masło do posmarowania formy
maka do posypania formyPrzygotowanie:
Jajka ucieram z
cukrem pudrem i ziarenkami
wanilii na puszystą, jasną masę, po czym dodaję
olej i
majonez i ucieram na najwyższych obrotach przez kilka minut. Stopniowo dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia się składników. Formę do babki dokładnie smaruję
masłem i oprószam
mąką, wykładam ciasto pozostawiając 1-2 łyżki,, do których dodaję
kakao. Ciemne ciasto wykładam na białe, mieszam w foremce nożem tworząc zygzaki. Babkę piekę przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można babkę polukrować, polać polewą lub posypać pudrem.Przepis autorski.


W trakcie pieczenia urosła mi tak jak na zdjęciu, więc ścięłam jej czubek, odwróciłam i proszę, jaka piękna :)




