Wykonanie
Skrzydełka były moją ulubioną częścią
kurczaka w dzieciństwie, bo jak przekonywałam Mamę, to śliskie
mięso:) Choć dziś brzmi to dziwnie, to miałam na myśli prawdopodobnie, że soczyste ;) W dalszym ciągu je lubię, zwłaszcza pieczone - dziś przygotowałam skrzydełka w wersji dość pikantnej, ale na złamanie tej pikanterii świetnie zaradziło
jabłko - w trakcie pieczenia dzięki niemu wytwarza się pyszny sos.




Składniki :1 kg skrzydełek z
kurczaka2
jabłkakilkanaście listków świeżej
bazylii1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1,5 łyżeczki
soli4-5 ząbków
czosnkuoliwaPrzygotowanie :Umyte skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucając końcówki. Mieszam w miseczce:
sól,
pieprz cayenne,
czerwoną paprykę,
majeranek,
pieprz i przeciśnięty przez praskę
czosnek - powstałą mieszanką dokładnie nacieram kawałki
mięsa. Na dno naczynia do pieczenia wlewam kilka łyżek
oliwy i wykładam pokrojone w grube plastry
jabłka oraz kilka liści
bazylii, a następnie wykładam skrzydełka. Dokładam pozostałe liście
bazylii, wszystko lekko polewam
oliwą, przykrywam naczynie (np. folią aluminiową) i w temperaturze 210 stopni piekę ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 25 minut, by
mięso się zarumieniło. Podaję np. z pieczonymi
ziemniakami i ulubioną surówką.Przepis autorski.





