Wykonanie
Gdyby
bakłażany nie były tak drogie, jak niestety często są, jadłabym je kilka
razy w tygodniu. Uwielbiam ich smak, konsystencję, łatwość z jaką można je połączyć z prostymi składnikami w genialne danie. Lubię
bakłażany z patelni, czy grilla, ale najbardziej smakują mi te z piekarnika.



Składniki :po 1 średnim
bakłażanie na osobę350-400 g.
pieczarektarta mozzarella2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka ciemnego
sosu sojowegokilka
pomidorków koktajlowych
oliwasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Myję i osuszam
bakłażany, kroję je wzdłuż na pół i wydrążam miąższ, pozostawiając ok. 1 cm. Oprószam solidnie
bakłażany solą i odstawiam na 5 minut, po czym je opłukuję i znów osuszam. Układam na blasze wyłożonej papierem,
solę lekko, smaruję
oliwą i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. W tym czasie ścieram na grubej tarce umyte wcześniej
pieczarki i smażę je z odrobiną
soli na niewielkiej ilości
oliwy - aż wyparuje
woda. Zdejmuję z patelni
pieczarki, dolewam
oliwę i wrzucam posiekany miąższ z
bakłażanów. Gdy się zeszkli, dodaję z powrotem
pieczarki, doprawiam całość
sosem sojowym,
solą i
pieprzem, dodaję posiekaną
natkę pietruszki. Smażę razem kilka minut. po czym przekładam farsz do podpieczonych
bakłażanów. Tak przygotowane łódeczki posypuję
mozzarellą i ozdabiam przekrojonymi
pomidorkami, wstawiam do piekarnika na 25 minut (dalej 220 stopni C). Podaję na gorąco.Przepis autorski.







