Wykonanie
Wbrew pozorom proste do przyrządzenia danie, odrobinę pracochłonne, ale tylko odrobinę :)Składniki dla 2 osób:1 średnio duży
bakłażan30 dag mielonej
cielęcinypuszka krojonych
pomidorów1
cebula2 ząbki
czosnkutarta mozarella do posypania
sól,
pieprzoliwa z oliwekBakłażana przekroić wzdłuż, wydłubać miąższ (najlepiej ponacinać w kratkę, będzie łatwiej), posolić i wrzucić na kilka minut do piekarnika z funkcją grillowania.Na odrobinie
oliwy podsmażyć posiekaną
cebulę,
czosnek, po chwili wrzucić
mięso, podsmażyć, wrzucić miąższ z
bakłażana, podsmażyć, wlać
pomidory, posolić, popieprzyć do smaku i dusić ok. 10 minut.Formę do zapiekania natłuścić
oliwą, położyć połówki
bakłażana, napełnić je farszem, posypać
mozarellą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.Podawać z
ryżem basmati.