ßßß Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z cielęciną

Bakłażan zapiekany z cielęciną

nazwa

Wykonanie

Wbrew pozorom proste do przyrządzenia danie, odrobinę pracochłonne, ale tylko odrobinę :)
Składniki dla 2 osób:
1 średnio duży bakłażan
30 dag mielonej cielęciny
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
tarta mozarella do posypania
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Bakłażana przekroić wzdłuż, wydłubać miąższ (najlepiej ponacinać w kratkę, będzie łatwiej), posolić i wrzucić na kilka minut do piekarnika z funkcją grillowania.
Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, po chwili wrzucić mięso, podsmażyć, wrzucić miąższ z bakłażana, podsmażyć, wlać pomidory, posolić, popieprzyć do smaku i dusić ok. 10 minut.
Formę do zapiekania natłuścić oliwą, położyć połówki bakłażana, napełnić je farszem, posypać mozarellą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Podawać z ryżem basmati.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/bakazan-zapiekany-z-cielecina.html