ßßß
Składniki:2 średnie bakłażany300g pieczarek2 pomidorymała puszka kukurydzymozzarellasól, pieprzpół łyżeczki kurkumyszczypta zmielonej kolendryłyżeczka sosu sojowegooliwa z oliwekBakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany spłukujemy nadmiar soli pod zimną wodą.Pieczarki, pomidory oraz środek bakłażana kroimy w mniejszą kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy bakłażana, pomidory oraz kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby bakłażan był miękki (ja użyłam funkcji termoobiegu).
Taki bakłażan może być świetnym dodatkiem do mięsa, kaszy lub ryżu. Ja podałam go z ugotowaną kaszą jaglaną.