Wykonanie
I kolejny pomysł na
bakłażana . Co tu dużo pisać, po prostu uwielbiam to warzywo. Za delikatny smak, łatwość w przyrządzaniu i oczywiście za ten piękny, lśniący kolor.

Składniki:2 średnie
bakłażany300g
pieczarek2
pomidorymała puszka
kukurydzymozzarellasól,
pieprzpół łyżeczki
kurkumyszczypta zmielonej
kolendryłyżeczka
sosu sojowegooliwa z oliwekBakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie
bakłażany spłukujemy nadmiar
soli pod zimną
wodą.
Pieczarki,
pomidory oraz środek
bakłażana kroimy w mniejszą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy
bakłażana,
pomidory oraz
kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.Gotowym farszem nadziewamy
bakłażany, na wierzch kładziemy plastry
mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby
bakłażan był miękki (ja użyłam funkcji termoobiegu).

Taki
bakłażan może być świetnym dodatkiem do
mięsa,
kaszy lub
ryżu. Ja podałam go z ugotowaną
kaszą jaglaną.