ßßß Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

I kolejny pomysł na bakłażana . Co tu dużo pisać, po prostu uwielbiam to warzywo. Za delikatny smak, łatwość w przyrządzaniu i oczywiście za ten piękny, lśniący kolor.
Składniki:
2 średnie bakłażany
300g pieczarek
2 pomidory
mała puszka kukurydzy
mozzarella
sól, pieprz
pół łyżeczki kurkumy
szczypta zmielonej kolendry
łyżeczka sosu sojowego
oliwa z oliwek
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany spłukujemy nadmiar soli pod zimną wodą.
Pieczarki, pomidory oraz środek bakłażana kroimy w mniejszą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy bakłażana, pomidory oraz kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.
Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby bakłażan był miękki (ja użyłam funkcji termoobiegu).
Taki bakłażan może być świetnym dodatkiem do mięsa, kaszy lub ryżu. Ja podałam go z ugotowaną kaszą jaglaną.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2015/07/faszerowany-bakazan.html