Wykonanie
Fasolka dzięki smażeniu ze słodką
musztardą i
miodem jest z zewnątrz pięknie rumiana i lekko chrupiąca, a w środku kremowa i delikatna. Tak przygotowana będzie świetnym dodatkiem do grillowanej
kiełbasy - ale sama także smakuje wyśmienicie.
Składniki:2 szklanki ugotowanej
białej fasoli1 łyżeczka
oleju1 duża
cebula1,5 łyżeczki pesto (u mnie z
pietruszki) lub 2 łyżki posiekanych świeżych
ziół (
bazylia,
pietruszka)1 płaska łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczka
musztardy miodowej
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewam
olej i przekładam na nią pokrojoną w kostkę
cebulę, lekko ją
solę i smażę chwilę pod przykryciem, aż się lekko zrumieni. Dodaję ugotowaną
fasolę, pesto (
zioła)
musztardę i
miód, przykrywam i na średnim ogniu przez kilkanaście minut smażę razem, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
Fasola powinna się zrumienić. Doprawia całość
solą i
pieprzem, Podaję jako dodatek np. do smażonej lub grillowanej
kiełbasy, ale tak przyrządzona
fasola może też być samodzielnym posiłkiem.Przepis autorski.