Wykonanie
Spróbujcie, a się zakochacie w tym daniu, jak i ja :) Chrupiące
ziemniaki niczym w plackach ziemniaczanych, a w środku płynny, pyszny
ser.



Składniki na 1 osobę:120-130 g. ulubionego
sera pleśniowego1
jajko1 duży
ziemniak2 łyżki
mąki pszennej0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiduża szczypta
soliczarny pieprzDodatkowo:
olej do smażenia
żurawinaświeży
tymianekPrzygotowanie:
Jajko roztrzepuję w miseczce. W drugiej mieszam
mąkę,
sól,
pieprz i
paprykę,
Ser kroję na kawałki.
Ziemniaka ścieram na grubej tarce, przekładam do miseczki. Panieruję wszystkie kawałki
sera zachowując kolejność:
jajko,
mąka,
jajko,
mąka,
jajko,
ziemniaki - te trzeba lekko przykleić. układam tak przygotowany
ser na patelni z rozgrzanym
olejem, smażę z każdej strony na złoto, po czym przekładam na chwilę do odsączenia na papier. Podaję np z
żurawina, z dodatkiem
tymianku.Przepis autorski.





