ßßß Cookit - przepis na Kurczak po toskaďż˝sku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

Kurczak po toska�sku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

nazwa

Wykonanie

Dodając do już i tak pysznych placków ziemniaczanych salami, nie możemy nie stanąć na wygranej pozycji. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze! Bardzo polecam Wam wypróbowanie tej ciekawej kompozycji, która ogromnie nam przypadła do gustu. Pomysł z salami znaleziony na blogu Malinowa Czerwień.
kilka-kilkanaście plasterków salami (ilość dostosowujemy dowolnie w zależności od rodzaju użytego salami - tak, żeby było widać kiełbasę w masie ziemniaczanej)
8 średnich ziemniaków
2 jajka rozm. M
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli (salami posiada już pewną słoność)
ew. świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
1. Salami kroimy w cienkie paseczki, na wzór wiórków startych ziemniaków.
2. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.
Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.
Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól i salami. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.
3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/02/Placki-ziemniaczane-z-salami.html