Wykonanie
Dodając do już i tak pysznych placków ziemniaczanych
salami, nie możemy nie stanąć na wygranej pozycji. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze! Bardzo polecam Wam wypróbowanie tej ciekawej kompozycji, która ogromnie nam przypadła do gustu. Pomysł z
salami znaleziony na blogu Malinowa Czerwień.

kilka-kilkanaście plasterków
salami (ilość dostosowujemy dowolnie w zależności od rodzaju użytego
salami - tak, żeby było widać
kiełbasę w
masie ziemniaczanej)8 średnich
ziemniaków2
jajka rozm. M1 łyżka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli (
salami posiada już pewną słoność)ew. świeżo mielony
czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia1.
Salami kroimy w cienkie paseczki, na wzór wiórków startych
ziemniaków.2. Surowe
ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki
czemu praca idzie szybciej.Utarte
ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać
skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.Do utartych
ziemniaków dodajemy
jajka,
mąkę,
sól i
salami. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno
jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego
ziemniaka.3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość
oleju. Wykładamy
ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.