ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane to klasyk, który się zawsze sprawdza: łatwe do przygotowania, szybkie, ekonomiczne i pyszne. Można podawać je na wiele sposobów: z sosami, z gulaszem, z grzybami, z kwaśna śmietaną, lub na słodko: z powidłami śliwkowymi, konfitura lub posypane cukrem pudrem. Niektórzy dodają do placków utarta cebule, czego ja nie robię, ponieważ placków z cebulą nie podaje się już na słodko. Wolę mieć bardziej uniwersalne placki i podać je z tym, na co mamy akurat ochotę - zwłaszcza, ze placki to potrawa, która dobrze znosi ogrzewanie, można więc przygotować większą ich ilość. Jeśli jednak lubicie dodatek cebuli i nie zamierzacie jeść placków na słodko, oczywiście można ją dodać do masy na placki. To przepis, w którym nie trzeba się trzymać ścisłych proporcji - zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, by nie dawać za dużo mąki, ponieważ wówczas placki nie wyjdą chrupkie.
8 średnich ziemniaków
2 jajka rozm. M
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
ew. świeżo mielony czarny pieprz (jeśli nie zamierzacie jeść placków na słodko)
olej do smażenia
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.
Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.
Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Placki-ziemniaczane.html