Wykonanie
Zrobiłam bardzo dobre placki, w których
mięso kurczaka pozostaje soczyste w dużej mierze dzięki temu, że dodałam delikatny w smaku
majonez D elikatesowy Develey . Placki są przyjemnie wilgotne w środku, a z zewnątrz w trakcie smażenia tworzy się przepyszna skórka. Poza tym to tani sposób na bardzo smaczny obiad. Polecam !



Składniki (12-14 sztuk):2
filety z kurczaka1
białko2 łyżki
majonezu, użyłam
majonez Delikatesowy Develey2-3 łyżki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cebula1 ząbek
czosnkuposiekany
szczypiorek1 łyżeczka ulubionych suszonych
ziół (u mnie
oregano i
majeranek)
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:Umyte i osuszone
mięso kroję w niewielką kostkę - ok. 1 cm, przekładam do miski. Siekam
szczypiorek i
cebulę, dodaję do
kurczaka. Dokładam
majonez i
mąkę, doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
zioła i posiekany
czosnek- dokładnie mieszam.Lekko ubijam
białko, dodaję do
mięsa i mieszam. Łyżką kładę porcje masy na patelnię z niewielką ilością
oleju. Smażę placki z dwóch stron na rumiano,na średnim ogniu, pod pokrywką. Podaję z ulubioną surówką.Przepis autorski.



