Wykonanie
Kotlety są z dość nietypowych składników, wiem, ale bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Zawsze ze składników, które mi zostają staram się wymyślać nowe potrawy. Zazwyczaj jestem zadowolona z efektu - tak jak i dziś. Gdyby pokusić się o
sos grzybowy czy
pieczarkowy, to obiad byłby super :)
Składniki:1 szklanka posiekanej drobno, niezbyt kwaśnej
kapusty kiszonej1 szklanka ugotowanej na miękko
kaszy gryczanej1
jajko1 ząbek
czosnku1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
płatków owsianychdrobno posiekany
tymianek2 łyżki
ketchupu1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
olejusól,
pieprz do smakuDodatkowo:
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Kapustę podsmażam przez kilka minut na
oleju, aż się zrumieni, przekładam ją do miski. Na
maśle podsmażam
kaszę, również na rumiano, przekładam do
kapusty. Dodaję
jajko,
płatki owsiane,
mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
tymianek. Doprawiam
solą i
pieprzem. Powinna powstać dość ścisła masa - formuję z niej niewielkie kotleciki i na
oleju smażę z obu stron po 2-3 minuty. Podaję na gorąco.Przepis autorski.