ßßß Cookit - przepis na Jarmuż z jajkiem sadzonym

Jarmuż z jajkiem sadzonym

nazwa

Wykonanie

Przywiozłam kolejną porcję jarmużu. Część użyłam do smoothie, a część do śniadania. Połączyłam z jajkiem. Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię jarmuż surowy, w sałatkach. Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu. Ja jednak lubię od czasu do czasu.
Składniki:
2 - 3 liście jarmużu
2 jajka
sól, pieprz
masło lub olej
pół ząbka czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Dodajemy jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty. Możemy dodać rozgnieciony czosnek pod koniec duszenia. Robimy dwa wgłębienia w jarmużu. W każde wbijamy ostrożnie jajko. Solimy i pieprzymy. Smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne. Możemy smażyć pod przykryciem. Podajemy natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Jarmuz-z-jajkiem-sadzonym-1.html