Wykonanie
Zapraszam na świąteczny sernik z
brzoskwiniami, pachnący
pomarańczami i
wanilią, na pysznym
ciasteczkowym,
czekoladowym spodzie. Jest zwieńczony grubą warstwą aksamitnego,
czekoladowego kremu. Super elegancki, pięknie wygląda - z całą pewnością uświetni wyjątkowe chwile !




Składniki:Spód:300 g.
herbatników czekoladowych200 g.
masłaSer:1,2 kg
twarogu, dwukrotnie zmielonego250 g. miękkiego
masła10
żółtek5
białek + szczypta
soli1 szklanka
cukru pudru1
budyń waniliowy3 pełne łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru waniliowego1 duża puszka
brzoskwińkandyzowana
skórka pomarańczowa - oprószona w
mąceMasa czekoladowa:500 g.
serka mascarpone3 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:Spód:
Herbatniki ucieram w malakserze na proszek, dodaję rozpuszczone
masło, mieszam dokładnie. Powstałą masę wykładam równo, lekko ubijając, na dno blachy (u mnie 25 x 35 cm).
Ser:Miękkie
masło ucieram z
cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję stopniowo
żółtka. Porcjami, miksując, dodaję
ser. Następnie (dalej miksując) dodaję
budyń i
mąkę.
Brzoskwinie odcedzam dokładnie z zalewy, kroję na kawałki, dodaję do masy serowej razem ze
skórką pomarańczową. W oddzielnej misce ubijam na sztywno
białka z
solą. Ubitą pianę dodaję do
sera, delikatnie mieszając. Masę przekładam na spód z ciasta. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 80 minut.Masa czekoladowa:
Serek mascarpone mieszam z
cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczam nad parą
wodną i dodaję do
serka- mieszam energicznie, by powstała jednolita masa. Wykładam ją na zimne ciasto, pozostawiam na 2-3 godziny w zimnym miejscu.Przepis autorski.