ßßß Cookit - przepis na Babeczki z ricottą, mascarpone i czekoladą

Babeczki z ricottą, mascarpone i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Smaczne muffinki o oryginalnym smaku, który jest spowodowany połączeniem mascarpone i ricotty. Nadają się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce. Przepis podpatrzyłam tutaj i trochę zmieniłam.
Czas przygotowania: 20 min. + 25 min. pieczenia
Ilość porcji: 16
Składniki:
250 g sera ricotta
250 g sera mascarpone
150 g gorzkiej czekolady
100 g herbatników
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki
1 białko jajka
16g cukru waniliowego
Pokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi formy do muffinek.
Wymieszać mikserem ser ricotta i ser mascarpone. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać mąkę i wymieszać.
Białko ubić na pianę i dodać do masy. Wymieszać łyżką.
Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki i 3/4 dodać do masy. Wymieszać łyżką.
Masę nałożyć do foremek do muffinek. Na górę ułożyć pozostałe kawałki czekolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/12/babeczki-z-ricotta-mascarpone-i.html