Smaczne muffinki o oryginalnym smaku, który jest spowodowany połączeniem mascarpone i ricotty. Nadają się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce. Przepis podpatrzyłam tutaj i trochę zmieniłam.Czas przygotowania: 20 min. + 25 min. pieczeniaIlość porcji: 16Składniki:250 g sera ricotta250 g sera mascarpone150 g gorzkiej czekolady100 g herbatników1/2 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki1 białko jajka16g cukru waniliowegoPokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi formy do muffinek.Wymieszać mikserem ser ricotta i ser mascarpone. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać mąkę i wymieszać.Białko ubić na pianę i dodać do masy. Wymieszać łyżką.Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki i 3/4 dodać do masy. Wymieszać łyżką.Masę nałożyć do foremek do muffinek. Na górę ułożyć pozostałe kawałki czekolady.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min.