ßßß Cookit - przepis na Francuskie ciasto czekoladowe

Francuskie ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Gęste, ciemne i niezwykle aromatyczne – typowe francuskie ciasto domowe. Od tradycyjnych, znanych nam biszkoptów i ciast ucieranych różni się konsystencją – jest wilgotne i soczyste, piekąc go nie dążymy do uzyskania puszystości i lekkości, lecz do niezwykle mocnego, czekoladowego aromatu... Posypane cukrem pudrem ciasto podajemy wedle naszych preferencji smakowych z bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych i/lub sosem z czerwonych owoców.
Podczas pieczenia ciasto wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika opada, zachowując płaski i równy wierzch. Przepis przewiduje czas pieczenia między 35-45 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej wilgotne. Przy dłuższym - takie jak na zdjęciu. Jedliśmy obie wersje i obie są doskonałe.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta oraz dania Kuchni Francuskiej
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę
(wg przepisu Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)
przepis na foremkę o średnicy 24 cm
Składniki:
150 g cukru pudru
275 g czekolady posiekanej na kawałki
175 g masła pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki esencji waniliowej
5 jaj, oddzielnie żółtka i białka
40 g przesianej mąki
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 170ºC. Foremkę, a najlepiej tortownicę z ruchomym dnem smarujemy grubo masłem i wysypujemy cukrem.
Ze 150 g cukru pudru odsypujemy do miseczki 3 łyżki. Na rondelek z wodą kładziemy miskę (kąpiel wodna) i na małym ogniu roztapiamy czekoladę, masło i pozostałą część cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i pozostawiamy masę do wystygnięcia. Po ostygnięciu masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i dokładnie za każdym razem mieszamy, a następnie stopniowo łączymy z przesianą mąką.
Białka ubijamy na pianę, na początku powoli, następnie zwiększamy obroty, dodajemy sól i ubijamy, aż piana zrobi się lekko sztywna. Dosypujemy odłożone wcześniej 3 łyżki cukru i ubijamy, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki, a następnie lekko stukamy nią o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez ok. 35-45 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej wilgotne. Przy dluższym - takie jak na zdjęciu. Jedliśmy obie wersje i obie są doskonałe.
,
Składnik główny:
czekolada,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/francuskie-ciasto-czekoladowe