Wykonanie
Gęste, ciemne i niezwykle aromatyczne – typowe
francuskie ciasto domowe. Od tradycyjnych, znanych nam
biszkoptów i ciast ucieranych różni się konsystencją – jest wilgotne i soczyste, piekąc go nie dążymy do uzyskania puszystości i lekkości, lecz do niezwykle mocnego,
czekoladowego aromatu... Posypane
cukrem pudrem ciasto podajemy wedle naszych preferencji
smakowych z
bitą śmietaną, gałką
lodów waniliowych i/lub sosem z czerwonych
owoców.Podczas pieczenia ciasto wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika opada, zachowując płaski i równy wierzch. Przepis przewiduje czas
pieczenia między 35-45 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej wilgotne. Przy dłuższym - takie jak na zdjęciu. Jedliśmy obie wersje i obie są doskonałe.Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta oraz dania Kuchni FrancuskiejNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
czekoladę(wg przepisu Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)przepis na foremkę o średnicy 24 cmSkładniki:150 g
cukru pudru275 g
czekolady posiekanej na kawałki175 g
masła pokrojonego na kawałki2 łyżeczki esencji waniliowej5 jaj, oddzielnie
żółtka i
białka40 g przesianej
mąkiszczypta
solicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 170ºC. Foremkę, a najlepiej tortownicę z ruchomym dnem smarujemy grubo
masłem i wysypujemy
cukrem.Ze 150 g
cukru pudru odsypujemy do miseczki 3 łyżki. Na rondelek z
wodą kładziemy miskę (kąpiel
wodna) i na małym ogniu roztapiamy
czekoladę,
masło i pozostałą część
cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy esencję
waniliową, mieszamy i pozostawiamy masę do wystygnięcia. Po ostygnięciu masy czekoladowej dodajemy po jednym
żółtku i dokładnie za każdym razem mieszamy, a następnie stopniowo łączymy z przesianą
mąką.
Białka ubijamy na pianę, na początku powoli, następnie zwiększamy obroty, dodajemy
sól i ubijamy, aż piana
zrobi się lekko sztywna. Dosypujemy odłożone wcześniej 3 łyżki
cukru i ubijamy, aż piana
zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do foremki, a następnie lekko stukamy nią o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez ok. 35-45 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej wilgotne. Przy dluższym - takie jak na zdjęciu. Jedliśmy obie wersje i obie są doskonałe.
,Składnik główny:
czekolada,Rodzaj dania:Ciasto,