Wykonanie
Pomysł na bardzo prosty, pyszny deser: kilka
jabłek i mieszanka
ryżu z jabłkami i
rodzynkami ze sklepu SYS . Popatrzcie na te cuda! Smak wspaniały,
jabłka rozpływają się w ustach, a ta słodka
śmietanka z
cukrem....Mój mąż nie przepada za
cynamonem, więc w jabłkach go nie ma, ale będzie bardzo do nich pasował. Można też dodać do pieczenia
goździki czy kawałki
pomarańczy, by jeszcze wzbogacić smak i zapach.
Składniki na 2 duże
jabłka:1 torebka
ryżu z jabłkami i
rodzynkami ze sklepu SYS2 duże
jabłka1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
masła2 łyżki
likieru amarettoDodatkowo:0,5 szklanki słodkiej
śmietanki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie:Gotuję
ryż z
jabłkiem i
rodzynkami wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu dodaję łyżkę
cukru waniliowego i
likier amaretto, mieszam dokładnie. Z
jabłek ścinam górę (czapki). Wydrążam
jabłka łyżeczką, napełniam je ugotowanym
ryżem, układam na
ryżu po pół łyżeczki
masła, przykrywam czapeczkami. Wlewam
olej na dno naczynia do zapiekania, układam
jabłka i wstawiam do piekarnika (180 stopni C) na ok. 30 minut. W międzyczasie podgrzewam
śmietankę z
cukrem aż powstanie słodki sos.Przepis autorski.