Wykonanie
Przepyszna
tarta z
jabłkami, gdzie charakterystycznym wyróżnieniem jest uprzednie karmelizowanie
owoców, co wpływa pozytywnie na jej efekt końcowy, czyli rozkoszną
słodycz.Częsty deser w moim domu, nie wymaga on dużego wysiłku, ani wydłużonego czasu w przygotowaniu, a przyjemność w kosztowaniu bezcenna.Pâte brisée (spód) zastąpiłam Pâte feuilletée czyli
ciastem francuskim.Zapraszam.Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 kg
jabłekcukier brązowy40 g
masłaKremowa masa do tarty z
jabłkami:2
jajka75 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego200 g słodkiej
śmietankiWykonanie:Ciasto ułożyć w formie, lekko nakłuć widelcem.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć środki z pestkami. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
cukier, dorzucić
jabłka, karmelizować około 5 minut. Przełożyć na półmisek, odczekać chwilę i po lekkim ostygnięciu ułożyć je na cieście. W osobnej misce połączyć
jajka,
śmietankę,
cukier waniliowy i zwykły ze sobą mikserem bądź trzepaczką. Przykryć
jabłka kremową masą. Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu można lekko oprószyć wierzch
cukrem brązowym. Kolejna czynność to słodka chwila dla podniebienia.
Smacznego et bon appétit !