Wykonanie
Pyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:)
Słodycz ciasta przełamana kwasowością
borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z
borówkami.
Składniki:250 gram
masła3 łyżki
cukru5
żółtek2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę,
masło,
żółtka,
proszek do pieczenia i
cukier szybko zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejsza, owinąć folią i schować do zamrażalki na około godzinę. Blaszkę wysmarować
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyciągnąć większą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach i przyklepać ciasto tak aby przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.Delikatna pianka:szklanka
cukrupół szklanki
oleju16 gram
cukru waniliowego (można użyć swojego)80 gram budyniu
śmietankowegoWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę i gdy będą już gotowe dodawać łyżka po łyżce
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać
budyń (proszek), ubijać. Na sam koniec dodawać stopniowo
olej i miksować. Gotową piankę wylać na ostudzone ciasto. Na pianę wyłożyć
borówki i zetrzeć na nią pozostałą część zamrożonego ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 minut.