Wykonanie
Świąteczny czas jest
między innymi dlatego tak bardzo cenny, bo spędzamy go często z kimś, kto normalnie z nami nie je posiłków. Nie je, bo zwyczajnie go nie ma, lub co gorsza- nie ma czasu w codziennym pędzie... Tym bardziej więc mamy ochotę podkreślić wyjątkowość świątecznych chwil spędzanych razem, przy
stole, przy choince.Moja pieczeń z
karkówki będzie się doskonale prezentowała w menu obiadowym. Przygotowałam ją ze słodką
musztardą firmy Develey, która pięknie się skarmelizowała i nadała pieczeni wyjątkowego koloru, a niespodzianką w środku jest pikantna,
biała kiełbasa. Do tego
czosnek,
cebulka i
majeranek - pieczeń pachnie nieziemsko i tak samo smakuje :) Jako dodatek można zrobić np.
czerwoną kapustę z
miodem i
żurawiną, przepis znajdziecie TUTAJ .Jeśli się skusicie na przygotowanie własnej pieczeni- życzę smacznego!
Składniki:ok. 1 kg
karkówki wieprzowej (ładny, dość szeroki kawałek)2 łyżki słodkiej
musztardy Develey1 średnia
cebula2 małe surowe
białe kiełbaski (mocno doprawione)2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy Develey1 łyżeczka
soliczarny pieprz,
majeranekPrzygotowanie:Umyte i osuszone
mięso rozkrajam
ostrym nożem tak, by powstał jeden płat. Nacieram go
czosnkiem,
solą i
pieprzem, po czym smaruję dokładnie z jednej strony
musztardą. Posypuję posiekaną drobno
cebulą, doprawiam
pieprzem i
majerankiem.
Białe kiełbaski pozbawiam osłonek, tak uzyskane
mięso układam w 2 wałeczkach na płacie
karkówki. Zwijam całość w rulon, smaruję z zewnątrz
musztardą, posypuję pozostałą
cebulą i
majerankiem. Układam w natłuszczonej formie (można wcześniej związać sznurkiem), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Piekę przez 30 minut, po czym przykrywam folią aluminiową, i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię, zmniejszam temperaturę do 190 stopni C. i piekę ostatnie 30 minut. Przed podaniem pozwalam pieczeni kilkanaście minut odpocząć. Podaję z
ziemniakami i surówką.Przepis autorski.